Nissan X-Trail Forum banner

Czujnik doładowania turbosprężarki T31 A usterka obwodu P0235

72K views 14 replies 12 participants last post by  sib321  
#1 ·
2007 T31 X Trail 2ltr Diesel
Kontrolka silnika zapaliła się z kodem błędu P0235, tj. usterka obwodu A czujnika doładowania turbosprężarki ... Mam tanie narzędzie diagnostyczne, które odczytuje kod błędu i resetuje go. Zazwyczaj zaświeci się ponownie po kilkukrotnym zatrzymaniu i uruchomieniu silnika ... Zwykle nie ma zmian w mocy silnika, ale czasami przyspieszenie jest słabe ... jakby turbosprężarka nie włączała się przy tych okazjach ... Miałem to u dealera Nissana i zresetowali kontrolkę, ale zaświeciła się ponownie po kilku przejazdach .... Czy ktoś ma z tym doświadczenie lub wie, w czym problem?

#4 ·
Dealer Nissana zresetował alarm zarządzania silnikiem i doradził wymianę czujnika, jeśli ponownie się zaświeci .... całkowity koszt 250,00 £ .... Dealer Hursts był bardzo dobry i nie pobrał opłaty za reset, uwielbiam jeździć x trailem, ale przeszedłem przez problem z DPF i problem z filtrem paliwa, a koszty utrzymania były w ostatnim roku znaczne.

#6 ·
Miałem ten sam problem w moim T31 kilka miesięcy temu p0235, pożyczyłem czytnik kodów błędów "czujnik zaworu doładowania ciśnienia". Został wymieniony u głównych dealerów za 83 funty. Poprosiłem ich, żeby zachowali stary czujnik dla mnie, żeby zobaczyć, który czujnik wymienili. Okazuje się, że jest to najłatwiejszy czujnik do znalezienia i zlokalizowania. Wystarczy zdjąć górną pokrywę z silnika, czujnik doładowania ciśnienia znajduje się bezpośrednio przed tobą pośrodku. Jest mocowany 1 śrubą i ma jedno połączenie elektryczne. Gdybym mógł znaleźć jego lokalizację w sieci, sam bym go wymienił, ponieważ czujnik kosztował tylko około 35 funtów...

#7 ·
Przepraszam, że tak późno wracam do tego wątku, ale miałem już wszystko powyższe, wymieniłem czujnik na kompatybilny z Renault, ale kod błędu nadal pojawia się po dniu lub dwóch. Czy ktoś może pomóc? Instrukcja serwisowa sugeruje wymianę ECU....przecież to niemożliwe....jakieś pomysły?
Powinienem wspomnieć, że płyta CD z instrukcją serwisową, którą posiadam, sugeruje sprawdzenie okablowania z powrotem do ECU...co również zrobiłem i wszystko wydaje się być w porządku.
Na pewno ten czujnik ma inną funkcję niż czekanie na awarię? Jeśli wykrywa usterkę, jaka usterka może spowodować awarię ciśnienia doładowania TC?
Nowy ECU kosztuje około połowy ceny samochodu (Aventura z 2008 roku).
Znajduję się w pewnym kłopocie.

#8 ·
Czujnik doładowania to tylko jeden z elementów, które mogą wywołać P0235. Cały obwód należy sprawdzić multimetrem, aby zdiagnozować przyczynę kodu błędu. Możesz mieć wadliwe napięcie odniesienia, słabą masę, zwarcie w złączu lub postrzępiony lub przerwany przewód. Kable i złącza należy sprawdzić pod kątem ciągłości.

Idealnie powinno to być wykonane przez wykwalifikowanego elektryka samochodowego, który powinien być w stanie szybko zlokalizować usterkę.

Możliwe jest również, że masz wyciek w kolektorze dolotowym lub przewodach próżniowych.

#10 ·
Cześć wszystkim, pomyślałem, że podzielę się swoimi przemyśleniami na forum na temat tego błędu P0235. Po sprawdzeniu wiązek i złączy odkryłem, że za ten błąd odpowiada czujnik MAP z przodu silnika. Nie otrzymywałem żadnego z następujących komunikatów: - P0236 = poza zakresem P0237 = błąd niskiego zakresu Ale jeśli użyłem potencjometru na okablowaniu i wprowadziłem do niebieskiego przewodu (wyjście czujnika) 1 wolt, mogłem rozwiązać problem, a silnik wchodził na obroty w całym zakresie obrotów, gdy tylko wprowadziłem 0,8 wolta zgodnie z uszkodzonym czujnikiem, otrzymałem kod błędu P0235 i przeszedł w tryb awaryjny. Czujnik Bosch 35 funtów bez VAT i problem został rozwiązany. Kolory czujnika są następujące: - brązowy = +5 woltów niebieski = wyjście czujnika (około 1 wolta na biegu jałowym) pomarańczowy = 0 woltów (masa) :grin:

#11 ·
Dzień dobry wszystkim

Nissan X Trail 2.0 2008 - niskie ciśnienie doładowania. Wielu z was komentowało czujnik, który ma rozwiązać problem, kosztuje w granicach 35-40 funtów u głównego dealera i jest prosty w montażu. Mój główny dealer nie może znaleźć czujnika w tym przedziale cenowym dla 'niskiego ciśnienia doładowania'. Czy ktoś może pomóc z numerem części itp.? Wielkie dzięki Andrew

#12 · (Edited by Moderator)
Cześć pudwilson - Nie mam numeru części, ale to czujnik na zdjęciu, który podświetliłem:

Engine.jpg

Oto również link do jednego w fleabay:

https://www.ebay.co.uk/p/Bosch-Map-Turb ... 0005.m1851

Proszę zauważyć, że zrobiłem tylko szybkie wyszukiwanie, więc nie wiem, czy to pasuje do Twojego Exy i dołączam link tylko jako przykład. Rzuciłbym okiem na Twój silnik, kiedy będziesz miał okazję i zobaczysz czujnik i, miejmy nadzieję, uzyskasz tam numer części!

Mam nadzieję, że to pomoże

Pozdrawiam

Bloggsy

Attachments

#13 ·
Tylko żeby dodać do powyższego.

Właśnie pojawił się kod P0235. Niska moc, nie wkręca się powyżej 2500 obr./min.

Numer części Bosch na moim czujniku doładowania to 0 281 002 740.
Znalazłem je dostępne za 60 funtów i więcej.
Zrobiłem trochę badań i odkryłem, że Bosch wycofał ten czujnik we wrześniu 2017 roku. Odpowiednikiem jest 0 281 002 961. Dużo tego za połowę ceny.
Kupiłem jeden z KMS Parts, zamontowałem i problem rozwiązany.

#14 ·
Cześć,

Chciałbym podziękować wszystkim poprzednim postom tutaj. Po zakupie w 2008 roku T31, przejechałem nim około 160 mil do domu, ale następnego dnia przeszedł w tryb awaryjny. Po sprawdzeniu pompy próżniowej, siłownika turbosprężarki, węży, okablowania i stwierdzeniu, że zamontowano już nowy zawór elektromagnetyczny, zamówiłem zamienny czujnik ciśnienia (oryginalny Bosch) z Ebay za 20 funtów. Dotarł dzisiaj i zamontowałem go dziś po południu. Proszę bardzo, nie jest już w trybie awaryjnym i jest w pełni funkcjonalny. Tak więc jeszcze raz, wielkie dzięki.

#15 ·
Cześć, chłopaki,

Nie jestem pewien, czy wszyscy wciąż subskrybujecie ten wątek, ale chciałem podziękować wszystkim za informacje, które zamieściliście, które były tak pomocne.

Pozwólcie, że odświeżę sprawy dla "następnego gościa" :)

Kolejny głos tutaj dla błędu P0235.....
Naprawiono przez wymianę
Czujnik mapy Bosch 0281002961
Który jest dostępny na eBay za 21,99 £ @ maj 2023

Ten obrazek opublikowany przez bloggsy był tym, co tak bardzo mi to ułatwiło (dzięki bloggsy):

Image

Znalazłem również dobry film z porównaniem dobrego/złego czujnika za pomocą multimetru tutaj:

Nissan X-Trail 2007 2.0 DCI 173BHP T31 Czujnik MAP. utrata mocy, tryb awaryjny, diagnostyka

Jedźcie dalej!

Si